Jasmijn
Een half gefermenteerde Chinese thee met een zachte, elegante jasmijnsmaak die je de hele dag door kunt drinken
De Chinezen drinken deze half gefermenteerde thee al meer dan duizend jaar, en de hele dag door. Je kunt Jasmijnthee dus met recht de nationale drank van China noemen. Tijdens het drogen worden verse jasmijnblaadjes aan de thee toegevoegd, waardoor de zachte, elegante jasmijnsmaak ontstaat. In uw theeglas of -kop krijgt jasmijnthee een lichte, bijna gele kleur, en ruikt u de intense geur van jasmijn.
Proef ook eens
-
Sensha
Een japanse groene thee met een grassige en licht bittere smaak.
Deze Japanse groene thee is de meest gedronken theesoort in Japan. In tegenstelling tot zwarte thee worden de theebladeren niet gefermenteerd maar vrij snel na het plukken kort gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Daarna worden de blaadjes tot platte naaldjes gerold en gedroogd. De beste sencha wordt vroeg in de lente geplukt. De thee smaakt een beetje grassig en licht bitter. Hoe ouder de thee en hoe heter het water waarmee de thee wordt gezet, des te bitterder de smaak. Sencha is rijk aan anti-oxidanten en wordt dan ook als erg gezond beschouwd.
-
Lapsang Souchong
Een echte krachtpatser met rookachtige smaak, voor koude winteravonden
Een echte krachtpatser, afkomstig uit de Chinese provincie Fujian. Het woord ‘Lapsang’ is een verbastering van Zhengshan, wat ‘echt’ betekent. Een kwalificatie die werd toegevoegd om de thee te onderscheiden van mindere theesoorten. Voor deze zwarte thee wordt het grote blad van de allermooiste China-thee gebruikt. In de volksmond wordt de thee ook wel ‘rookthee’ genoemd, naar de klassieke rokerige smaak die wordt verkregen doordat de theebladeren na oxidatie in bamboemanden boven een vuur van naald- of cipressenhout worden gerookt. Een heerlijke thee voor koude winteravonden, en een die prima past bij gekruid eten en sterke kaassoorten. Tip: drink hem eens samen met een single malt whisky.
-
Darjeeling
Een kruidige, fruitige en klein beetje wrange thee afkomstig van de hellingen van de Himalaya’s in het noorden van India
Ook wel bekend als de thee van de bergmist. Kruidig, fruitig en een klein beetje wrang. Darjeeling-thee is afkomstig van de hellingen van de Himalaya’s rond de stad Darjeeling in het noorden van India. Overdag schijnt hier de zon fel, maar de nachten zijn koud. In dit klimaat groeien de theebladeren heel langzaam, waardoor de thee haar kenmerkende zachte muskaatwijnachtige’ smaak krijgt. Darjeeling-thee behoort tot de beste en duurste theesoorten ter wereld, de champagne onder de theesoorten, zeg maar.
-
Earl Grey
Een fijne mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylon
Bent u ook zo gek op Earl Grey-thee, net als Jean-Luc Picard uit Startrek: The Next Generation en James Bond? Deze zwarte thee wordt op smaak gebracht met bergamotolie uit de schil van de citrusachtige vruchten van de bergamotplant. De thee is vernoemd naar de Britse graaf (earl) en staatsman Charles Grey. Volgens de legende kreeg hij tijdens een handelsmissie naar Azië het recept van de thee cadeau van een mandarijn wiens zoon van de verdrinkingsdood zou zijn gered door een van Greys medewerkers. Helaas kunnen we dit mooie verhaal naar de prullenmand verwijzen, want Charles Grey is nooit in China geweest. Bovendien kende men destijds het gebruik van bergamotolie in thee helemaal niet in China. Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee.